12 Şubat 2016 Cuma

TSK'DAN SURİYE KONUSUNDA RET

Türk Milleti Asker millettir. PKK ile yapılan son mücadelede bunu bir kez daha ispat etmiştir.
Türk Ordusu Peygamber ocağıdır. Mehmetçiğimiz bu vatan için, Allah için gözünü kırpmadan, bir an bile tereddüt etmeden ölüme koşan, şehadet şerbetini içen, dünyanın en kahraman, en korkusuz askeridir. Türk Milleti en çok ordusuna güvenir. Türk Ordusu iç ve dış tüm saldırılara rağmen bugün ayakta kalan tek Milli kurumdur. Geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesinde çıkan haber bunu bir kez daha doğruluyor. Önceki yazılarımızda Suriye'nin bir bataklık olduğunu, Müslüman'ın Müslümana silah çekmemesi gerektiğini, kardeş kanının haram olduğunu, belirtmiştik. Öte yandan, Türk Ordusunun Melhame-i Kübra'ya mümkün olduğunca ve ivedilikle hazırlanması gerektiğini, bu yüzden savaşa en son giren devlet olmamız gerektiğini, yine önceki yazılarımızda belirtmiştik.
TSK'nın Allah'a şükür, bizi yanıltmadığını aşağıdaki haberde görüyoruz:

"Türk askerinin Suriye'ye gireceği yönünde iktidara yakın medyada yer alan haberler ve Erdoğan'ın bu yönde verdiği işaretler Genelkurmay tarafından yalanlandı. Erdoğan'a Suriye konusunda bir rest de TSK'dan geldi. Genelkurmay, Türk askerinin BM kararı olmadan Suriye'ye ayak basmayacağını açıkladı.

İktidara yakın medyada son günlerde dillendirilmeye başlanan "Türk askerinin Suriye'ye gireceği" yönündeki iddialara TSK'dan yalanlama geldi.

Üst düzey Genelkurmay yetkilisi, Türkiye'nin BM kararı olmadan Suriye'ye ayak basmayacağını belirtti.


Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı "1 Mart tezkeresi hataydı, Suriye’de bu hatayı yeniden yapmayacağız" şeklindeki açıklama, Türk askerinin Suriye'ye gireceği yorumlarına neden olmuştu. İktidara yakın medya da bu doğrultuda haberler yapmıştı.

Saray cephesinde bunlar yaşanırken, TSK’den konuyla ilgili tüm senaryoları rafa kaldıran bir açıklama geldi. Hürriyet’e konuşan askeri kaynaklar; “BM Güvenlik kararı olmadan Türk Ordusu Suriye topraklarına adım atmayacak.” diyerek, net bir tavır koydu. Açıklamada, "Rusya'nın tavrı nedeniyle böyle bir kararın çıkması da imkansız" diyerek kendi açısından bu konuyu rafa kaldırdı.

TSK’nın bu açıklamasının Erdoğan’ın başkanlığında yapılan acil güvenlik toplantısının hemen ardından gelmesi dikkat çekti. Erdoğan Güney Amerika gezisinden dönüşte Suriye konusundaki kararı Saray’da yapılacak güvenlik toplantısında vereceklerini açıklamıştı.

Bu toplantının hemen ardından TSK’nın Hürriyet’e konuşması ve BM Güvenlik Kararı olmadan Türkiye Suriye’ye adım atmayacak gibi net ifadeler kullanması Suudi Arabistan ile Türkiye’nin ortak operasyonla Suriye’ye girmesini isteyen Erdoğan’a rest anlamına geliyor.


İŞTE HÜRRİYET'TE DENİZ ZEYREK İMZASIYLA YAYINLANAN O HABER-ANALİZ...

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, Başbakan Davutoğlu’nun ziyaretiyle de çakışan Suudi Arabistan temaslarından ortak tatbikat çıktı. Orgeneral Akar’ın ziyaretinin ‘İslam ordusu’ ve terör örgütü IŞİD karşıtı koalisyon çerçevesinde yapılmadığını belirten askeri kaynaklar, ikili ilişkiler kapsamında olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin ocak ayının sonunda müdahil olduğu diplomatik gelişmeler had safhadayken en çok dikkati Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Suudi Arabistan’ı ziyareti çekti. Akar’ın ziyaretinde, “Ortak tehditlere karşı ortak stratejik işbirliği” kararı alındı.

İki ülke silahlı kuvvetleri ortak tatbikatlar da yapacak. Orgeneral Akar’ın Suudi Arabistan ziyaretinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu ülkeye gidişiyle çakışması ve Akar’ın Kral Abdulaziz’in yemeğinde çekilen fotoğraflarının basına yansıması, görüşmeleri ön plana çıkarmıştı.

Genelkurmay, resmi açıklamasında Orgeneral Akar’ın 30 Ocak 2016 tarihinde saat 19.30’da akşam yemeğinde Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdul Rahman bin Saleh AL-Bunyan ile bir araya geldiğini, 31 Ocak 2016 tarihinde, Orgeneral Saleh AL-Bunyan eşliğinde Riyad’da bulunan Hava Kuvvetleri Hava Harekât Merkezi’ni ziyaret ettiğini ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in verdiği yemek davetine katıldığını duyurdu.

Genelkurmay açıklamasına göre Orgeneral Akar, 1 Şubat günü ise Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nı, Kral Abdülaziz Kara Harp Okulu’nu, Türkiye’nin Riyad Büyükelçiliği’ni ve Riyad Askeri Ataşeliği’ni ziyaret etti, ardından Türkiye’ye döndü.

‘İSLAM ORDUSU’YLA İLGİSİ YOK

Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, öncelikle ziyaretin Suriye konusundaki terör örgütü IŞİD karşıtı koalisyon faaliyetleri çerçevesinde değil, ikili ilişkiler kapsamında yapıldığını vurguladılar. Bu da şu anlama geliyor: Ziyaretin gündeminde, 2015 sonunda gündeme gelen “İslam ordusu” yok. Ziyaretin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin “ABD öncülük ederse Suriye’ye asker göndeririz” açıklamalarına denk gelmesi de tamamen tesadüf. Kaynaklar, TSK’nın iki konuda da mesafeli olduğuna dikkat çekiyor. Üst düzey bir yetkili, “Sözü edilen birlikteliğe zaten ‘İslam ordusu’ denilemez. Böyle bir girişim olursa da Türkiye, askeri kanadında yer almaz” dedi.

Uluslararası toplumun Suriye’ye asker göndermesi konusunda Genelkurmay’ın iki önemli kararı var:

1) ABD, Rusya’nın tavrı nedeniyle BM’den karar çıkarılamayacağının farkında ve dolayısıyla böyle bir hazırlık yapmıyor.

2) Türk Silahlı Kuvvetleri BM Güvenlik Konseyi’nden bir karar alınmadıkça Suriye topraklarına ayak basmayacak.

BÖLGESEL SORUNLARA ORTAK TAVIR

Bir yetkili, Orgeneral Akar’ın ziyaretiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Yakın gelecekte, Türkiye ile Suudi Arabistan ‘Yüksek düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ toplayacak. Sivil alanda görüşmeler sürüyor. Askerler de ikili düzeyde işbirliğini geliştirmenin yollarını arıyor. Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı, Türkiye’ye gelmişti. Akar’ın ziyareti iadei ziyaretti bir bakıma. Karşılıklı ziyaretler sonunda Suudi Arabistan ile askeri işbirliğinin boyutlarının arttırılması hedefleniyor. Buradaki ortak hedef, iki ülke silahlı kuvvetlerinin bölgesel sorunlara müdahale konusunda ortak tavır sergilemesidir. Bu kapsamda ikili ortak tatbikatların yapılması gündemde. Askeri işbirliği ‘eğitim’ alanında da gelişecek.”

İRAN’IN RAHATSIZ OLMA İHTİMALİ DE DAHİL

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suudi ordusu ile işbirliğini arttırması, Suudilerle İran arasındaki gerilimin tırmandığı bir döneme denk geliyor. Ankara, İran’ın bu yakınlaşmadan rahatsız olması ihtimalini dikkate alarak hareket ediyor. Diğer taraftan, TSK ile Suudi ordusu arasındaki yakınlaşma, ABD’nin desteğini almış görünüyor. Amerikalıların tek kaygısı, Türkiye’nin İran ile Suudi Arabistan arasında ortaya çıkan Şii-Sünni gerilimine ‘devlet’ olarak dahil olduğu algısının meydana gelmesi.

KAYNAK: HÜRRİYET