25 Ocak 2015 Pazar

YUNANİSTAN'DA SYRIZA İKTİDARA GELDİ

AŞIRI SOL SYRIZA PARTİSİ'NİN İKTİDARA GELMESİ NE ANLAMA GELİYOR?



ADI ÜSTÜNDE AŞIRI SOLCU PARTİ

Başkanı Aleksis Çipras'ın seçim vaatleri ve AB ile ilişkiler konusundaki görüşleri SYRIZA'yı iktidara taşıdı.

Yunanistan'da mevcut durum şuydu:

AB'ye EURO olarak çok yüklü borçları vardı ve AB'nin baskısıyla anormal kemer sıkma politikaları uygulanıyordu. Yunan halkı çok bunalmış, işsizlik had safhaya çıkmıştı.


Aleksis Çipras; halka uygulanan kemer sıkma politikalarının kaldırılacağını, işsizliğin önlenmesi için iki yılda 300 bin kişilik iş sahasının açılacağını, maaşlara zam yapılacağını, sağlık hizmetlerinin ücretsiz hale getirileceğini ve buna benzer bir çok popülist vaadi sunarak sandıktan çıktı. Tabi bunlar anormal kaynak ihtiyacı doğuran vaatler.

Esas vaatleri ise AB'ye olan borçların bir kısmının ödenmeyeceğini ve vatandaşların bankalara olan borçlarının da silineceğini söylemesiydi.

İşte bu vaatler daha seçim öncesinde ortalığı karıştırdı. 
AB çok rahatsız.Yunanistan'da faaliyet gösteren bankalar ise daha şimdiden kriz tedirginliğine girdiler bile.

AB'ye olan borçların bir kısmının silinmesi konusunda Çipras AB ile oturup konuşacak. Kalan kısmına daha düşük faiz oranı ile daha uzun vade isteyecek.

Vatandaşların bankalara olan borçlarının silinmesi ise Çipras'ın kendi yasal düzenlemesi ile mümkün.

ŞİMDİ GELELİM YORUMA

AB ile yapılan görüşmelerde AB Çipras'ı reddetse bile Yunan Devleti'nin günü gelen taksitlerini geciktirmesi, AB'yi maliyetler açısından olmasa da ilkeler bakımından mahvedecektir.

AB de Yunanistan'ı EURO bölgesinden çıkarmak isteyebilir. İstemese bile Çipras'ı EURO borçlarını ödemek için EURO bölgesinden çıkıp Drahmi'ye geçmeye mecbur bırakacaktır.

Çünkü iç politikada sunulan sosyal vaatleri EURO ile yerine getirmek mümkün değildir.Tek çare Drahmi'ye geçmek ve para basıp, yüksek enflasyona razı olmaktır.

Bloğumuzun yayın politikası gereği bizi ilgilendiren hususlar ise bunların bölge siyasetine nasıl yansıyabileceğidir.

Yunanistan AB'den tamamen çıkabilir. Kendisini AB'ye bağlayan ABD ise buna hiç mi hiç razı olmaz ve Yunanistan'da liberal bir darbe kurgulayabilir. 

Yunan Ordusunda zaten öteden beri sosyalistler güçlüdür ve iktidar ile işbirliğine gidip buna karşılık verebilirler. 

ABD'yi duyan Rusya'da Ukrayna'ya karşılık Yunanistan'a el atabilir.Yunanistan, Rusya eksenine kaymaya başlarsa...

Yunanistan'ın elden gittiğini gören ABD,İngiltere ve AB Yunanistan'daki gizli ellerini çıkararak,provokasyonlarla yeni bir Türk-Yunan Harbini tetikleyebilirler.

Bu da hadis yorumlarına uygun olur. 

Tabi ki ALLAHU ALEM.