27 Haziran 2015 Cumartesi

YUNAN REFERANDUMUNDAN "HAYIR" ÇIKACAK

YUNANİSTAN 5 TEMMUZDA AB ŞARTLARINA OY VERECEK




Yunanistan parlamentosu, Başbakan Çipras'ın 5 Temmuz'da kreditörlerin önlemlerini referanduma sunma kararını görüşüyor. 

Ana muhalefet Yeni Demokrasi, sosyalist PASOK ve Potami Partilerinin referandum karşıtı tavır aldıkları görüşmelerde hükümete yönelttikleri eleştiriler sebebiyle sık sık karşılıklı sataşmalar yaşanıyor. 

Ana muhalefet Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras'ın konuşmasının ardından Başbakan Aleksis Çipras genel kurula seslenecek. Ardından oylamaya geçilecek. 

Referanduma Syriza, Bağımsız Yunanlar (ANEL) ve Yunanistan Komünist Partisi'nin evet oylarıyla yeşil ışık yakılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

OLAY ŞU: 

AB Kreditörleri ile Yunanlı yetkililerin yaptığı görüşmede AB'nin Yunanistan'a yeni kredi açması istendi. AB bu teklifi Yunanistan'ın yeni kemer sıkma politikaları kararları alması halinde kabul edebileceğini söyledi. Yeni tedbirler 16 sayfalık bir kemer sıkma politikası.İçinde savunma harcamalarının da kısılması bulunuyor.Yunanistan'ın yıllık 500 milyon Dolarlık savunma harcamalarının da yarıya indirilmesi şart koşuluyor.Yunan savunma Bakanı ve Koalisyonun küçük ortağı da bunu şiddetle reddederek "AB bizi Türkiye'ye karşı savunmasız bırakmak istiyor" diye siyasi malzeme yapıyor.

Yunan Bakanlar kurulu bu dayatmaların yani AB şartlarını içeren 16 sayfalık şartların referanduma sunulması kararı aldı.Ve parlamentolarına sundu.Parlamentoda referandum kararı çıkacak ve 5 Temmuzda Yunanlılar bu şartları oylayacaklar.

Biz de buradan sonuçları daha şimdiden paylaşalım:

5 Temmuz'da Yunan halkı "HAYIR" diyecek ve yaptırımları reddedecek. 
Peki bu ne anlama gelecek? 

Yunanistan'ın AB'den ve Euro bölgesinden çıkması anlamına gelecek.Yani süreç başlayacak. 

Yunanistan'ın AB-Euro bölgesinde bulunması Almanya ekseninde kalması, ayrılması ise ABD-İngiltere eksenine teslim olması demektir. Ancak Rusya da Almanya ile birlikte belki de Yunanistan'ı tamamen ABD ve İngiltere'ye karşı Rusya eksenine çekebilir.

Yani özetle Yunanistan'da her an, her şey olabilir. Türkiye Yunanistan konusunda çok dikkatli olmalı. Zira tetikçiler hep parayla satın alınabilen kişiler olmuştur.

Evet Türkiye'nin gündeminde Suriye vardır ama bize göre Suriye planlarımız ile bağlantılı olarak Yunanistan öncelikli hale gelebilir. Yani Suriye politikalarımıza karşı Yunanistan bize karşı kullanılabilir.

Suriye ile ilgili ABD, Rusya, İran ve hatta Esad'sız bir girişimde bulunmamak şu an için elzemdir. 
Bütün hesaplarımızı yaklaşan ABD-RUSYA Savaşına göre yapmalı ondan önceki tüm fitnelerden uzak durmalıyız.Çünkü böyle bir savaş başladığında IŞİD, PYD, PKK, Suriye, Irak vs hiç konuşulmayacak bile.Tamamı çimendir, ezilip gidecekler. 

Suriye'de bir şey yapmayalım mı? 
Ne yaptıysak yanlış yaptık zaten. İran'ın Suriye politikası doğruydu.Üç yıldan beri söylüyoruz. Suriye'de İran haklı çıkmıştır. Mevcut tabloda Suriye'nin geldiği durumda kim zararlı çıkmıştır? İran mı? Türkiye mi? Suriye için bir şey yapılacaksa açıktan tarafsız gizliden İran ile birlikte yapılmalıdır. 

Tek bir öneri:

El Kaide ve Öso'ya "Çekilin" diyelim ve Suriye'yi PYD ile savaş karşılığında Hizbullah'a teslim edelim. 

- Hizbullah'a mı teslim edelim? 

ABD, PKK'ya teslim ederken biz de seyredelim, olur mu?