3 Şubat 2014 Pazartesi

DEĞERİ BİLİNEMEYEN ADAM- NECMEDDİN ERBAKAN

DEĞERİ BİLİNEMEYEN ADAM
NECMEDDİN ERBAKAN



1974'TE Başbakan yardımcısı olan Erbakan, tarihi zaferle ilgili ezber bozan detay veriyor: Ecevit İngiltere'de iken askere talimatı kesin verdik ve gemileri yüklettik. 

Eski Başbakanlardan merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın geride bıraktığı notlardan Milli Gazete Ankara Kitap Kulübü’nün hazırladığı Davam adlı kitap, Milli Gazete tarafından yayımlandı. Editörlüğünü gazeteci Mustafa Yılmaz’ın yaptığı 5 bin sayfalık notlardan hazırlanan kitapta, Milli Görüş lideri Prof. Erbakan’ın Türkiye siyaset tarihinin önemli olaylarına dair anıları ve bakış açılarını içeren hatıraları yer aldı. Kitabın en ilgi çekici bölümlerdinden birini, Kıbrıs Barış Harekatı’na giden sürecin anlatıldığı kısım oluşturdu. Necmettin Erbakan’ın, Kıbrıs Barış Harekatı’na ilişkin şu anısına yer verildi: “Ecevit, İngiltere’ye gidecek. İngilizlerin ne diyeceği belli değil. Biz hükümetin MSP kanadı olarak Ecevit, Afyon’da iken Genel İdare Kurulu toplantımızı yapmış ve ‘Mutlaka müdahale lazım’ kararını almıştık.” 

İki kez vazgeçilmiş 


Erbakan tarihi günü anlatmaya devam ediyor: “Halk Partisi’nin önemli kısmı ‘Bu macera olur. Sakın böyle yapılmasın. Bu bütün dünyaya savaş açmak demektir’ diyordur. Bu yüzden, ne bakanlar kurulu olarak ne Milli Güvenlik Kurulu olarak kesin bir karara varılmamıştı. Bununla beraber olayın gecikmemesi gerektiği için Ecevit’i uğurladıktan sonra, havaalanında askerlere ‘Yükleyin bu harekatı başlatın’ dedim. (...) Kuvvet komutanları, ‘Bize kesin emir verilmesi lazım çünkü bizim askerimiz iki defa düş kırıklığına uğrramıştır. Bize ‘gemileri yükleyin’ dendi. Biz de yükledik. Arkasından ABD Başkanı Johnson’un mektubu üzerine ‘Hayır geri dönün’ dediler. Biz askeri İskenderun’a geri indirdik. İkinci kez Sayın Demirel zamanında ‘Gemileri yükleyin’ dendi, yükledik. Ancak ikinci kez de askerimizi Kıbrıs yerine kendi topraklarımıza çıkardık. Tekrar aynısı olacaksa askeri artık hiç bir zaman harekatın yapılacağına inandıramayız’ dediler.” 

Ecevit’i ikna odasına aldık

“Sayın Ecevit Londra’dan döndüğü zaman gemiler yüklenmişti. Ertesi gün Liman’dan ayrılacakları noktada idik. Komutanlarla beraber Ecevit’i ikna noktasında hazırlık yapmıştık. Allah’ın büyük lütfudur ki bize 500 tane şehitle bu harekatı başarmak nasip olmuştur.”

Motor üretmemizi Batı istemedi

‘Davam’ kitabının bir başka çarpıcı noktası da yerli otomobil konusunda Türkiye’de çalışan ilk mühendislerden olan Necmettin Erbakan’ın, konuya ilişkin yabancıların bakışını anlatan bölüm oldu. Yerli otomobilin ilk üretildiği Gümüş Motor Fabrikası’nın dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in de de ziyaret eettiğinin belirtildiği kitapta, Menderes’in, fabrikaya 1 milyon 300 bin dolarlık destekte bulunduğu kaydediliyor. Yabancıların Türkiye’nin kalkınma hamlesine şeftali üretsinler gözüyle baktığını söyleyen Erbakan, anısını şu sözlerle anlatıyor: “Gümüş Motor’un ilk prototipi yapılıp test için ilgili makamlara götürüldüğünde bir engel çıktı. Neymiş? Avrupa standartlarına göre 5,6 litre olması gereken yakıt, bizim motorda 5,7 litre çıkmış. Bunun için onay veremeyeceklerini söylediler. Geri dönüp tekrar çalışmaya başladık. Gümüş Motor’u, Avrupa standartlarının dahi altında, saatte 5,5 litre motorin harcar hâle getirdik. Yine standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Tabii ki mesele aslında standart meselesi değildi. Mesele, Türkiye’nin şeftali yerine, motor üretmek istemesiydi. O yıllarda düzenlenen otomobil kongresinde, ‘şeftaliden başka bir şey üretemeyiz’ diyenlere, kürsüye çıkıp, ‘işte motor üretildi’ diye gösterince hepsinin sesi kesildi.”

STAR