10 Haziran 2015 Çarşamba

AK SARAY BAŞBAKANLIĞA TAHSİS EDİLEBİLİR

AK SARAY, BAŞBAKANLIK VE BAKANLIKLARA TAHSİS EDİLEBİLİR




Kimine göre bin kimine göre iki bin odalı muhteşem bir yapı.

Yine baştan söyleyelim ki Saray devlet malıdır. Belki devlette israfın önlenmesi ve tasarrufun teşviki açısından AKP bu konuda eleştirilebilir ama Erdoğan'ın şahsi malı gibi eleştirilmesi de doğru değil.

7 Haziran sonrası Başkanlık Sistemi ihtimali şimdilik rafa kalktığına göre Saray için en uygun alternatif bazı bakanlıkları da içine alan Başbakanlık Sarayı olarak kullanılmasıdır.

Bu bakanlıklar Dış İşleri Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı olabilir.
Başbakan Yardımcısı Devlet Bakanlıkları da zaten aynı binadadır.

Binanın tüm bakanlıklara hizmet vermesi mümkün değildir. Bu nedenle Ulaştırma, Milli Eğitim, Ticaret, Bilim Sanayi ve Teknoloji ve Sağlık Bakanlığı gibi özgün bakanlıkların kendi binalarında hizmete devam etmeleri daha uygundur.

Adalet Bakanlığının ise yargının bağımsızlığını algılatması açısından kendi binasında kalması isabetli olur.  

Eğer bir gün başkanlık sistemine geçilirse zaten yukarıda saydığımız bakanlıklar Başkanlık Sarayında toplanacaktır.

Şimdiden bu uygulamaya geçilmesi yararlı olabilir. Hem bu sayede bakanlıklar ile Başbakanlık arasındaki trafik ve zaman israfı da önlenmiş olur. Üstelik bakanlıklar da birbirleriyle sadece bakanlar seviyesinde toplantıdan toplantıya değil tüm bürokratlar seviyesinde devamlı olarak irtibat halinde olabilirler.  

Cumhurbaşkanı Çankaya Köşkü'ne dönebilir. Ancak Cumhurbaşkanı Devletin Başıdır. İcranın da başıdır. O nedenle Saray'daki en güzel makam yine Cumhurbaşkanlığına ait olmalı ve istediği zaman orada çalışmalarını yapabilmelidir. Cumhurbaşkanı ülkenin hiç bir yerinde misafir olarak telakki edilemez. Milleti temsil eden Millete ait olan her makamın da misafiri değil ev sahibidir. 

Çankaya Köşkü ise Saray'a oranla ne kadar eski kalsa da Cumhuriyetimizi temsil eder ve bizlere Atatürk'ün emanetidir ve onu hatırlatır. Yani manevi değeri vardır. O köşkte ikamet etmek bu ülkede yaşayan her vatandaş için büyük bir şereftir. Ancak sadece Cumhurbaşkanlarının ikamet etmesi haktır.