12 Aralık 2014 Cuma

NUCEYFİ "MUSUL" İDDİAMIZI DOĞRULADI

NUCEYFİ "MUSUL" İLE İLGİLİ ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ İDDİAMIZI DOĞRULADI





IŞİD işgalinden önce Musul valiliği yapan Esil Nuceyfi, kentin IŞİD işgalinden kurtarılması için yapılacak operasyona Kürtlerin katılmasını; ancak Şiilerin katılmamasını istedi.

Yani Musul operasyonunu Barzani'nin yapmasını ama Irak Merkezi Hükümeti'nin karışmamasını istemiş oldu.

Önceki yazılarımızda IŞİD'in Kuzey Irak'daki görevinin Musul ve Kerkük'ü Barzani'ye bağışlamak olduğunu iddia etmiştik. Ve bu görevi IŞİD'e ABD ve İsrail verdi demiştik.

Nuceyfi'nin bu açıklamasıyla iddiamız da tamamen doğrulanmış oldu. Şöyle ki:

Bu Nuceyfi Musul Valisi iken Musul'un güvenliği de Barzani'nin peşmergeleri tarafından Irak Merkezi Hükümeti birlikleri ile birlikte sağlanıyordu. Hepsi de Irak Merkezi Hükümeti'ne bağlı oldukları için Barzani "Musul bizim" diyemiyordu.

ABD, IŞİD'i Musul'a gönderdi ve Nuceyfi ile Kürtler kaçarak Musul'u IŞİD'in kolayca almasını sağladılar. Böylece Musul'un statüsü bozuldu ve Irak Merkezi Hükümetinin Musul'daki varlığı hem fiili olarak hem de teorik olarak bitirildi. Şimdi sıra Musul'un Barzani tarafından yeniden alınmasına gelecekti ve bu sefer Musul'da Irak Merkezi Hükümeti olmayacaktı.

Bu Nuceyfi de tıpkı Barzani gibi muhtemelen doğrudan ABD'den emir alıyor ve Musul üzerinde çok alçakça bir oyun oynanıyor.

Olacak olan şudur:

Musul'da ABD havadan tüm IŞİD mevzilerini yok edecek ve Barzani de karadan ceset toplayıp zafer naraları atacak.ABD hava operasyonları yapmasa Barzani'nin IŞİD'den Musul'u alması hatta Erbil'i bile koruması mümkün değil.

Kerkük'te de aynı oyun oynandı ama farklı bir şekilde sergilendi. Kerkük tamamen Türkmenlerden oluşuyor ve güvenliği de Kerkük Türkmenleri tarafından sağlanıyordu. Çok az Irak Merkezi gücü vardı. Daha önce Barzani Kerkük'ü almak, peşmergeyi yerleştirmek istemiş ama Türkmenler izin vermemişti.

IŞİD Kerkük'e yönelince Türkmenler IŞİD ile tehdit edilip Kerkük'ün savunması için peşmergenin girişine izin alındı. Kerkük de şu an peşmergenin kontrolünde. 

Kuzey Irak'daki küçük Talabani de bugün Irak'ın üçe bölünerek federal yapıya dönüşmesini istedi.

Bu arada İran,Irak ve Suriye yönetimleri de IŞİD'e karşı ortak mücadele kararı aldılar. Bu karar gerçekte IŞİD'e karşı alınmış bir karar değil. İlk hedef IŞİD ama son hedef Kürdistan'dır. Demedi demeyin.